Om du har problem med att spela upp ljudfilerna, ladda ner en kompetent spelare, till exempel VLC, hämta VLC för Windows här.   För andra operativsystem, se här


Mera att bygga

Här är några blandade typer av instrument, som man kan göra själv. Klicka på instrumentet för att höra ett exempel på hur det låter.  Och gå till beställningsformuläret för att beställa beskrivningar på hur man framställer dem.  Pris 25-35:-, för laminerade blad, rabatt vid köp av flera.  En bok med samlade beskrivningar finns också, som reas för 80:-

 

 

 

 

Kazoo är ett populärt instrument, som bygger på samma princip som att spela på kam. (Utan att kittla.)  Man låter själv med rösten, som förstärks och skapar en kraftig klang. Denna modell kan man justera för att få maximalt ljud vid olika frekvenser (olika höga toner).

 

 

 

 

 

 

 

Man kan göra ett mycket enkelt men ljudstarkt blåsinstrument av klarinettyp av ett plaströr och en bit mjukare plast från t.ex en youghurtburk.  Klicka på bilden för att höra hur klarinetten låter.  Här en lite mer oputsad övning på klarinett.

 

 

 

 

 

 

 

 

Träbitar ljuder vackert, bara man hänger eller lägger dem på rätt sätt. Här en mycket grundläggande xylofon, ett hängande träspel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En rörtrumma kan man göra på många olika sätt - en enkel variant är att limma på ett trumskinn med vattenbaserat lim på ett valfritt rör.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett vanligt rytinstrument, framför allt i sydamerikansk musik, fungerar genom att en pinne dras över en hackig yta. Här använder man en bambukäpp till att göra en skrapa.

 

 

 

 

 

En Kapsylrassla är ofta bland det första man försöker sej på när man gör egna instrument. En träbit några kapsyler och spikar får man lätt tag i. Det kräver dock lite eftertanke om den ska låta bra, kapsylerna måste röra sej lätt.

 

 

 

 

 

UPP

TILL BESTÄLLNINGSFORMULÄRET

TILL STARTSIDAN

Coding by Campbell WebDev