Om du har problem med att spela upp ljudfilerna, ladda ner en kompetent spelare, till exempel VLC, hämta VLC för Windows här.   För andra operativsystem, se här


Stränginstrument

För att göra ett fungerande stränginstrument behöver man:

En sträng (elastisk tråd)  som står i förbindelse med en vibrerande yta (för förstärkning) och/eller ett resonansrum (för ytterligare förstärkning/ekoeffekt). Klicka på bilderna för att höra ljudexempel!  Gå sedan till beställningsformuläret för att beställa beskrivningar på hur man kan bygga instrumenten.   Pris 25-35:-, för laminerade blad, rabatt vid köp av flera.  En bok med samlade beskrivningar finns också, som reas för 80:-

 

 

 

 

 

I denna burkfela används en liten burk som resonansrum och den vibrerande ytan utgörs av ett omslagspapper eller ett skinn som täcker burkens öppning.

 

 

 

 

Här en annan strängvariant i form av en rörbas. Här används lite grövre sträng, en kartongskiva som vibrerande yta och själva röret som resonansrum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I de två första exemplen förmedlas kontakten  mellan strängen och den vibrerande ytan av en liten bit av plast eller trä - det kallas ett "stall".  Här kommer en variant där strängen är fäst direkt på den vibrerande ytan. En burkgitarr, som strängt taget är en ensträngad harpa.

burkgitarr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På samtliga ovan beskrivna instrument används själva halsen (resp röret) som greppbräda, d.v.s. man får olika toner genom att använda olika längder av strängen medan man spelar. Man trycker ned strängen mot greppbrädan på olika ställen med ena handen medan strängen fås att vibrera med den andra handen. En sträng kan knäppas, dras med stråke eller slås på (som med pianots hammare.

 

 

Här är en musikbåge, med ursprung i pilbågen, den används för rytmiskt spel på strängens två delar.

 

 

 

 


UPP

TILL BESTÄLLNINGSFORMULÄRET

TILL STARTSIDAN

 

 

Coding by Campbell WebDev