Om innehavaren
Hej, välkomna till Låtas hemsida! Låta är en firma som innehas av mig, Anders Erkéus, och den är till för att främja allas kreativa låtande. För att fler ska låta sej låta, och gärna tillåta sej och andra att uttrycka sej lite friare överhuvudtaget. Jag har en personlig utbildningsbakgrund som civilingenjör i byggeri (V), där jag lärt bl. a. akustik, och socialantropologi, (om gemensamma värden i grupper och kulturer). Intressen som filosofi, demokratiutveckling, personlig utveckling och villkoren för skapande har alltid funnits. Och närmast hjärtat finns musiken.
Lite historia
Jag har sedan mitten på sjuttiotalet jobbat med att utveckla enkla musikinstrument och hålla kurser i instrumentbygge och spel och stundtals uppträtt med instrumenten. Jag har byggt, spelat och pratat med barn och vuxna i en mängd olika sammanhang, från dagis till musikhögskolan, i aulor eller på utomhusfester, med funktionshindrade och oförhindrade (finns dom?). Utställningar med instrument, ljudskulpturer, ljudmaskiner och spelgrottor har funnits att se och bespela på bl a Moderna Museets verkstad och Musikmuseet i Stockholm (Klåjnk mm). Dessa jobb gjorde jag med gruppen Ljudlekslänken, se bilder. I början var Rikskonserter samarbetspartner, sedan fick vi gruppstöd från Kulturrådet. En sammanställing av verksamheten i punkter finns här.
I gruppen var jag också med att göra den väl spridda boken Instrument att bygga och spela på, som såldes i väl över 10 000 ex över landet under åttiotalet. En restupplaga på några hundra såldes 2007-2008.
Efter en lågvarvsperiod 85-95 bildade jag Låta 1995. Jag började då med att ta fram proffsversioner av några instrumenttyper för försäljning och startade denna hemsida. Nu har jag vidgat verksamheten på flera sätt. Jag säljer instrumentbeskrivningar och instrument och ljudleksaker från andra, jag har utökat kursverksamheten och uppträder i flera olika sammanhang med mina instrument. Jag har breddat verksamheten på olika sätt under 10-talet, till exempel med ett program om sufiern Rumi en stor utställning, Ljudmakeriet, med mina instrument och ett mulitinstrument, genomförd i Skarpnäck 2017.
Instrument – uppfinnande, framställning, försäljning
En huvudinriktning på senare år har alltså varit att ta fram högkvalitativa, lättspelade och hållbara musikinstrument till försäljning. Det började med Krummeluren, en unik flexibel lång naturtonsflöjt/övertonsflöjt (utan fingerhål), som jag tog fram med stöd av statliga SIH (Statens institut för handikappfrågor i skolan), som stödde den på grund av att den är så tekniskt lätt att spela på. Därefter kom en ”lillebror”, Stavflöjten en rak, hård flöjt med halva längden. En senare uppfinning är Multiflöjten – en proffsvariant av Stavflöjten för alla tonarter. Den senaste i flöjtfamiljen är lite annorlunda – en Enhandsblockflöjt, som man kan spela en ”vanlig” skala på med endast tre fingerhål. Flöjterna säljs nu över hela världen, via de engelska sidorna.
Utöver flöjterna har jag därtill lyft fram en riktig höjdare till försäljning, den stora samspelsxylofonen, Träspelet, som var flaggskeppet under mina tidigare kurser och musikstunder med barn och vuxna. Den finns också i flera varianter.
Byggbeskrivningar, kurser och shower
Under 2000-talet har jag medverkat på Urkultfestivalen med instrumentbyggarverkstad i flera år, vilket har givit inspiration till att modernisera och utveckla några av instrumentbeskrivningarna från den klassiska byggarboken. Dessa säljer jag nu i olika former, för att svara mot den efterfrågan som jag mött under verkstäderna. Det går nu att få laminerade exemplar på ett tiotal instrument, och till flera kan man också få en liten sats med visst material. Ett nytt samlat instrumentbyggarhäfte finns också i sin första version.
Likaså erbjuder jag på nytt kurser i instrumentbygge och spel. Jag har funnit att det finns ett tidlöst djup i den pedagogik som utvecklats av Ljudlekslänken, och jag kan i dag tillföra ytterligare perspektiv på kreativiteten och samspelet, bland annat efter att ha engagerat mej i den experimentella orkestern The Great Learning Orchestra och andra konstellationer, och sysslat en hel del med personlig utveckling och grupputveckling i olika former. Med Johannes Bergmark har jag ett program som heter Upptäcktsfärd i musikens värld. Spännade program som integrerar poesi har tagits fram tillsammans med Fabian Kempe, Ewert Ekros, Sarah Tehranian, Öykü Peksel, Kajsa-My Blomdahl, Daniel Älgå. Under våren 2017 hade jag en stor utställning i Skarpnäcks kulturhus i Stockholm, kallad Ljudmakeriet och under hösten ett program för kulturskolelärare i Avesta tillsammans med Cecilia Neant Falk
Fler instrument mm
Då och då stöter jag på roliga ljudleksaker eller intressanta andra instrument, och jag har valt att som komplement till de egna att också sälja några sådana, liksom lite allmänna tillbehör som strängar, stämskruvar, fiolharts mm. Därtill ett antal fina rytminstrument att komplettera orkestern med, som shamantrummor och tamburiner mm.
Instrumenten säljer jag under namnet Soundwell till den engelskspråkiga världen, via en engelskspråkig variant av hemsidan.
Credits
Tack i övrigt till till Gusten Thorell, som bidragit till flöjten Krummelurens utformning. Och till Evert Larsson och Marcus Sundbro för för engagerad hjälp med att bygga och utveckla Träspelet. Tack Danne Kjellin och Josefine Asker-Beck för kul samarbete på Urkultfestivalen. Och naturligtvis alla de gamla vännerna i Ljudlekslänken och mina aktuella medarbetare..