Att bygga musikinstrument själv

DIY! Do it yourself. Ett eget instrument med enkla medel.  Lite återvinning, lite nödvändigt akustiskt material som strängar och skinn.  Och ett par timmars jobb att bygga, på sin höjd.

Instrumentbeskrivningar på laminerat (vattenskyddt och hållbart) papper finns klara för ett tiotal instrument.  Tillsammans utgör de en hyfsad orkester, och man får också roliga effekter med många instrument av samma slag.  Man kan ju också komplettera med de färdiga instrumenten som finns på sajten.

Till er som inte gillar att rusa runt i järnaffärer mm finns därtill små materialpaket för en del instrument.

Ett samlat häfte på vanligt papper finns också.  Där ingår nedanstående instrument, plus enkla beskrivningar på ett tiotal till och lite bygg-och verktygstips.

Se och hör instrumenten genom att klicka på namnet nedan. (De finns också på videomaterialet ovan).

Burkfela                             materialpaket: strängmaterial, stämskruvar (ögleskruv)bas

Rörbas                               materialpaket: strängmaterial, stämskruv,

Burkgitarr                           materialpaket: strängmaterial, stämskruv, mutter

Musikbåge                          strängmaterial, stämskruv

Kazoo

Klarinett   

Hängande träspel

Rörtrumma                          trumskinn

Skrapa

Kapsylrassla


 

Låt dej låta –  Här är häftet –  på vanligt papper med alla ovanstående instrumentbeskrivningar plus enklare tips på ett tiotal till, kompletterat med snickeri- och verktygstips. (Pris 125:-)  REA: 60:- inkl moms pga en lättare vattenskada.

Bakgrund

Att göra egna musikinstrument, med god kvalitet men enkla medel är en konst, som jag (Anders E) med de andra i gruppen  Ljudlekslänken utvecklat ganska långt och länge, via många former av kurser och verkstäder där vi slipat på konstruktioner och instruktioner, som ska underlätta att man får fram ett enkelt men bra instrument på relativt kort tid.  När instrumentbyggandet började ta fart på främst barn- och ungdomsinstitutioner på sjuttiotalet, så handlade det oftast om att framställa enkla rytminstrument av typen toarullar med ris i, som sedan användes till att kompa sångstunder.

Vår ambition var att ta instrumentbyggandet vidare ett steg, så att man kunde göra stimulerande instrumentalmusik tillsammans, där även blås- och stränginstrument förekom. Prioritet ett var alltid funktionen, att instrumenten hade bra och kul ljud, och att alla byggare också skulle kunna hantera instrumentet direkt.  Därför tog vi fram enkla grundvarianter, som vi rekommenderar alla att börja med. Det handlar om ensträngade fioler och gitarrer eller blåsinstrument med ett relativt fåtal toner.  Instrumenten har ibland förebilder i olika utomeuropeiska kulturer. Instrumentsamlingen bjuder massor av ljud som en synt inte skulle ”drömma” om. Den som vill gå vidare mot mer komplicerade konstruktioner kan sedan bygga vidare på de grundprinciper, som de enkla instrumenten visar på.   Under 1980-talet sålde vi över 10 000 ex av boken ”Instrument att bygga och spela på”, med beskrivningar på ett femtiotal olika instrument som man kan bygga relativt snabbt. Den blev ett standardverk på bl.a. utbildningar för förskolepersonal och vissa lärare, och sålde också bra bland ljudentusiaster i allmänhet. Den är nu slutsåld, men kan finnas på ditt närmaste bibliotek. En början på en ny bok finns redan i form av  häftet med ett antal uppdaterade beskrivningar.

På 2000-talet har jag åter medverkat i instrumentbyggarkurser med Låta, främst på Urkult-festivalen och har också använt instrumenten i experimentell  musik med bandet Great Learning Orchestra.  Detta har alltså lett till att en del beskrivningar har uppdaterats, moderniserats och framställts i laminerat format, för att fungera i krävande sammanhang som utomhusverkstäder i osäkert väder.   Själva beskrivningarna har kompletterats med information om grundprinciperna och svårighetsgraden mm.

UPP      TILL BUTIKEN     TILL INSTRUMENTBESKRIVNINGARNA