Övertonsflöjt- stavflöjt

190 kr inkl moms

Flöjten har två skalor, som du kan blanda. Du får fram en skala när du blåser olika hårt med nedre änden öppen, och du får en annan skala när du helt håller för nedre änden. Genom att kombinera dessa två skalor kan du använda ett drygt tiotal toner för spelet. Skalorna är naturtonskalor. Flöjten kan fås med C-skala eller F-skala, samt i en rak eller böjd variant, den senare för att man ska ha närmare till änden med handen.

Här en liten demonstrationsvideo med C-flöjten:

Nollställ

Beskrivning

Hör övertonsflöjt i C:

 

Hör F-flöjten:

 

Stavflöjten är i grunden en naturtonsflöjt  där de olika tonerna fås genom att man blåser olika hårt. Flöjttypen kallas ibland övertonsflöjt eller sälgflöjt, det senare efter att man kan göra liknande (men sköra) flöjter av savande trädkvistar på våren.

Flöjten har två skalor, som du kan blanda. Du får fram en skala när du blåser olika hårt med nedre änden öppen, och du får en annan skala när du helt håller för nedre änden. Genom att kombinera dessa två skalor kan du använda ett drygt tiotal toner för spelet. Du kan alltså växla mellan att ha änden öppen och hålla för den under spelet. Dessutom kan du få fram ytterligare effekter, genom att till hälften täcka nedre änden, varvid den ”öppna” tonen sänks något. På så sätt kan man efter lite övning få fram ett mycket varierat spel.

övertonsflöjt, sälgflöjtÖvertonsflöjten är bra till att hitta på sina egna melodier medan man spelar. Det spelsätt som funkar bäst i början är att spela på, – att inte fundera så mycket på vilka toner som kommer. Att låta flöjten låta, ta de toner som kommer, och pröva och lyssna sej fram. Den kan då faktiskt bete sej ganska självspelande.

Flöjten kan också fås i en böjd variant. Detta är praktiskt om man inte har så långa armar, då det blir lättare att komma åt flöjtens nederände.

I standardutförande är Stavflöjten 69 cm lång (c:a 63 cm i böjd version). Den har då en naturtonskala i C. Vi har också en variant i F, som är bra för mindre barn, eftersom den är kortare (54 cm). På begäran kan den också fås i andra tonarter.

 För den som vill använda en stavflöjt i orkestersammanhang eller som av andra skäl vill kunna spela i alla tonarter har vi tagit fram en multiflöjt, där man kan få alla tonarter genom att koppla på olika rörlängder till samma munstycke. Storebror Krummeluren är extra bra om man inte vill (eller kan) använda handen till att öppna och stänga nederöppningen, men ändå vill ha många toner.

Mer information

Vikt 0.080 kg
Dimensioner 68 x 2 x 2 cm
tonart

naturtonskala i C, naturtonskala i F

form

rak, böjd

Du gillar kanske också…

Du gillar kanske också…