Xylofon/amadinda för samspel och improvisation – träspelet

4 900 kr inkl moms

Stor xylofon för rytmiskt samspel – från afrikanska musikkulturer (kallas där bl a. amadinda), bör ha en plats här också! Finns med två olika skalor (fem- och sjutonig, se beskrivning nedan).

Artikelnr: 100 Kategori: Etiketter: , , , ,

Beskrivning

Här ett solospel på ett träspel-xylofon:

 

Trä låter vackert. Stora xylofoner har traditionellt saknats i den svenska musikkulturen, men har introducerats i en del sammanhang de senaste decennierna, ibland under exotiska namn som amadinda eller marimba. Det har till exempel handlat om ganska avancerade kurser i självbyggeri och öppna musikverkstäder och musikfester. Ofta har en stor xylofon använts som gruppspelsinstrument bland barn och ungdom. Det här Träspelet är utvecklat ur dessa erfarenheter, dels för att få en mjuk och melodisk klang, dels för att vara praktiskt att hantera i olika verksamheter.  Längden är  103 cm,  längsta tonstaven 80 cm.

Spela ihop. För att man ska kunna spela flera på Träspelet så medföljer åtta spelpinnar, så att fyra vuxna kan spela tvåhändigt eller upp till åtta barn kan spela med en pinne var (man får faktiskt plats om man samsas, vilket brukar gå bra). Man spelar då helst på stavarnas ändar.

Eller solo. Spelet är också ett fint soloinstrument, som inte kräver avancerad motorik, med sina breda stavar.

Typ av skala. Xylofonen finns i två grundutformningar, med pentatonisk (femtonig) eller vanlig (sjutonig) skala. Den femtoniga skalan är av den typ man får när man använder de svarta tangenterna på ett piano. Det pentatoniska spelet passar utmärkt att använda när man är några stycken, som samlas runt det för att ljudleka, ”jamma”, improvisera tillsammans. Då använder man spelet i princip som en trumma, d.v.s man slår på olika ställen (här stavar) för att få olika klang. Man spelar rytmiskt, och använder de klanger, som uppstår när man blandar tonerna på olika sätt. Träspelet ger dock en mer melodisk klang än en trumma, och med 4-5 vuxna eller upp till 8 barn som spelar kan man få mycket suggestiva och vackra klanger, framför allt om man håller på tillräckligt länge för att hinna lyssna sej in i helheten ordentligt.

Den andra varianten av träspelet har en sjutonig skala, som motsvaras av de vita tangenterna på ett piano. Även denna variant kan användas för gemensam improvisation, även om klangerna då blir mera ”grötiga” om det är många som spelar på samma spel. Med denna variant kan man också med fördel till exempel göra arrangemang, där någon spelar melodi och någon/några annan/andra ackompanjerar med ackord, medan man spelar från varsin sida. Eller naturligtvis använda instrumentet i ett traditionellt arrangemang med andra instrument.


Priset är 4900:-  (3920:- + moms)  c:a en månads leveranstid f.n.

Till träspelen medföljer ett litet häfte med tips på spelsätt, och ljudlekar, som kan användas, både vid improvisation och ackordspel.

Här prövar några 5-åringar ett träspel på afrikanskt amadinda-vis, samlade runt detsamma:

UPP

HUR SPELET FUNGERAR

TILL STARTSIDAN

Ytterligare information

Vikt 6 kg
Dimensioner 103 × 80 × 20 cm
typ

femtonig skala, sjutonig skala