I gruppen Ljudlekslänkens lilla lokal i Stockholm på sjuttio- och åttiotalen, dök det ibland upp en modern klassisk kompositör, från Sverige eller världen, och de tyckte alla att det var jättekul, och fastnade länge vid de nya ljuden, som våra enkla instrument gav från sej. Detta hände också med jazz- och rockmusiker, som oftast är nyfikna på att utvidga sin ljudvärld, liksom hos en del folkmusikanter. Flera av instrumenten , både de man kan köpa och de man kan bygga har förekommit i orkestersammanhang. Till exempel i Great Learning Orchestra.
För den som vill bygga egna instrument och experimentera med ljud och klanger finns byggbeskrivningar till salu. Flöjterna och träspelen härstammar ur Ljudlekslänkens musikinstrumenttradition och har utvecklats till proffsvarianter Ljuden är maximalt klara och klingande. Flöjternas omfång är maximerat, och träspelen är är stämda med precision.
Så om du är intresserad av nya ljud och tycker det är kul att experimentera och pröva dej fram i musikens och ljudens värld, så har du kommit rätt! Vare sej du är proffsmusiker eller hemmapulare. Eller du kanske söker just något av dessa instrument till arrangemang med till exempel afrikansk eller asiatiskt klingande musik ( Träspelet ) eller andra folkmusikarrangemang (naturtonsflöjterna). Eller du vill sätta ihop en hittills ohörd kombination av nya ljud du själv skapar via byggbeskrivningarna. Pröva på.
Drivna flöjtblåsare får ett intressant tilskott till arsenalen med r Krummeluren, Stavflöjten och särskilt kanske Multiflöjten . Naturtonsflöjterna är ju en utmaning för den vane, med sina många möjligheter. Och visst är det dags att släppa in de stora xylofonerna svensk musik, varför inte ett pentatoniskt Träspel i technomusiken och annan musik, som bygger på en tung puls och avancerade rytmer med relativt långsam förändring. Endast fantasin sätter gränser.
Varför inte skaffa en eller två enhandsblockflöjter och öva in att spela på två flöjter samtidigt, eller kompa på trumma eller klaviatur med ena handen och spela melodi på flöjten med den andra?
Och börja med att bygga några instrument enligt beskrivningarna – och utveckla sedan nya varianter på egen hand.