Instrument för omusikaliska

 Det är mycket vanligt, att man egentligen skulle vilja hålla på med musik, men inte kommer sej för. Tyvärr har många fått törnar när det gäller lusten att låta, i skolan, av föräldrar, eller av sin egen självcensur. Man kan ha råkat ut för någon avskräckande upplevelse i sitt tidigare liv, som fått en att tappa lusten. Många har redan i skolan fått höra att de är ”ett hopplöst fall”. Man har svettats och plågats under uppsjungningar eller uppspelningar och ibland till och med ombetts att hålla tyst när klassen sjungit tillsammans.

Många har burit uppskruvade förväntningar från föräldrar som en kvarnsten runt halsen, medan man sökt lära sej ett instrument. Andra har för sin egen skull velat spela ett instrument, men aldrig kommit över det första övandet. Krav, förväntningar, prestationstryck och ouppnåeliga förebilder spökar, kombinerat med outtalade föreställningar om att man måste kunna allt fulländat innan man kan använda musiken som ett uttrycksmedel. Tänk om det var så med talspråket också, att man måste kunna uttrycka sig perfekt på en gång! Då skulle väl ingen våga öppna munnen.

Om du hör till dem, som upplever en hög barriär inför att blåsa ett tag i en flöjt eller leka lite på ett piano, så har du kommit rätt. VI erbjuder ett sätt att startat på nytt.

Det har visat sej, att ett bra sätt att nystarta är att ta tag i ett instrument, som är befriat från förväntningar, som har sina egna ljud och som därför inte kan skapa negativa jämförelser med diverse kända virtuoser. Om instrumentet dessutom bjuder mycket litet tekniskt motstånd, utan inbjuder till ett enkelt och direkt prövande så är det ännu bättre. Instrumenten på den här sajten är sådana instrument. Det gäller både dem som är till salu och dem man kan bygga själv. Och (nästan) alla är väl prövade med personer, som anser (ansett!) sej omusikaliska. Och det har hittills fungerat bra och varit skoj.

Låtas instrument är till för att ge maximal chans att förutsättningslöst ta tag i låtandets ädla konst. Sen är det upp till den ovane musikanten att ta tag i denna chans att låta instrumenten sjunga/tala/låta – utan att på förhand veta hur det kommer att låta, att ta tag i det som kommer, och fortsätta pröva sej fram. Det är ju ändå på det sättet som man lär sej det mesta, man måste pröva sej fram, och tåla att det blir som det blir, inte som man eventuellt önskar och föreställer sej direkt. Och när det gäller musik, så har vi ju alla så mycket i oss , och musikskapande (som allt skapande) handlar ju i grunden om att man låter saker ”dyka upp” inifrån, utan att man vet vad det ska bli.

Alla Låtas  instrument är vid det här laget väl prövade tillsammans med folk, som tillhör denna ”omusikaliska” grupp. Och det funkar faktiskt utmärkt. Tonerna kommer så lätt ut ur instrumenten. Det gäller liksom bara att hänga med och hänga på. Att vara flera är alltid stimulerande, så länge man bestämmer att låta varandra låta. Särskilt flöjterna är utmärkta att kompa på gitarr eller piano till. Det låter oftast överraskande bra redan första gången. Den fruktade traggel- och låta illa-perioden får chansen att i stort hoppas över. Sen är det bara fritt fram att bli ännu bättre, för det finns mycket att upptäcka och lära.

Om du skaffar byggbeskrivningar och bygger egna instrument får du ännu ett argument för att faktiskt pröva och göra dej vän med hur instrumentet låter.

Därtill finns ju lite roliga ljudleksaker till salu här, och lite mer rytminstrument att komplettera orkestern med. Välkommen!

UPP      TILL BUTIKEN