Att lära musik – skapandets musikpedagogik

När man normalt lär sej göra musik, så brukar det handla om tre T:n, tradition, teknik och teori. Traditionen, d.v.s. de gamla visorna, symfonierna eller schlagerhitsen finns ju alltid runt omkring oss. Tekniken, hur du gör för att få ut rösten bättre när du sjunger eller hur du hanterar ditt instrument påverkar naturligtvis ditt musicerande. Och teorin – visst är det bra att veta vad en treackordare, en oktav, eller en sonat är, för att kunna förstå andras och göra egen musik. Dessa tre T:n är naturliga inslag i musicerande, och att förkovra dej i dessa är användbart och bra. Men en del fastnar där. Och det är ju inte bara det det handlar om!

För i mitten av musiken sjuder en upplevelse , förmodligen olika för var och en, men det är ju ändå den, det handlar om. Det är musikupplevelsen som ”är” musiken. Och man kan faktiskt lära sej att ”ta tag” i upplevelsen, att släppa fram den. Man kan lära sej att leva med i det man gör. Och det handlar om två riktningar, inåt och utåt. Kalla det inlevelse och utlevelse . När dessa fungerar samtidigt så händer det saker….

I den rena inlevelsen handlar det mycket om att uppleva sin egen närvaro i kroppen, att öppna sej mer och mer för musikens ljud, låta dem beröra och tränga in, och stanna kvar i musikens flöde. Mest grundläggande är nog att ”få tag i” musikens puls, den regelbundna, jämna rörelsen, som resten byggs upp kring i de flesta musikstyckena. Att spela mycket enkelt, och öva sej att ”gå in i” pulsen är ett sätt att aktivt lära musikalisk inlevelse. Exempel på enkla gemensamma pulsspel finns bland ljudexemplen. Här en video där Anders E diskuterar pulsen med ett gäng femåringar.

I den rena utlevelsen handlar det i stället om att släppa ut, att låta sina impulser strömma ut och blandas med yttervärlden, medmusikanternas och omgivningens ljud. Och att snabbt reagera utan att fundera eller tveka. Ett sätt att öva musikalisk utlevelse är att tillsammans med någon annan ge sej in i ett förutsättningslöst ljudsamtal , där man gör musik ihop med den enda regeln att i ett ständigt flöde hitta på ljud och svara/reagera på det, den andra gör. Ett exempel på ett ljudsamtal finns också bland ljudexemplen. Ett par femåringar som ljudsamtalar kan ses här.

Mer om detta och lite fler speltips i denna anda finns i handledningen till Krummeluren och till Träspelet .

Vill ni testa och diskutera detta sätt att närma sej musiken – hör av er för en kurs, ett seminarium eller ett interaktivt föredrag.

UPP      TILL BUTIKEN