Lite musik och speltips

Om du får tag på eller bygger ett av Låtas instrument, så experimentera själv ett tag och leta sen helst upp någon att spela ihop med. Då kommer instrumentet mest till sin rätt . På den här sidan följer några musiksnuttar som illustrerar några olika sätt att närma sig instrumenten som samspelsinstrument. På samma sätt kan man naturligtvis använda vilka instrument som helst.

————————————————————————————

Här följer ett exempel på hur man kan spela ihop på flera instrument (eller på ett stort) på ett enkelt och grundläggande sätt. Vi brukar kalla det ett pulsspel . Man koncentrerar sej på att hitta en gemensam jämn puls, som man ”lutar sig in i” medan man i huvudsak varierar toner och betoningar och lyssnar på varandra. Om man vill kan man spela bara på pulsslagen, och söka lyssna mer och mer på den enkla helhet som uppstår.

 

Ett jämnt pulsspel med två personer på ett träspel

 

Ett pulsspel med två krummelurer (med lite rytmvariationer)

 

Ett annat sätt att närma sej musiken från grunden är att släppa fram musiken som språk, med den enda regeln att man ska uttrycka sej så omedelbart som möjligt, och söka gå in i en dialog med en annan musikant och reagera på det som den andra gör. Det kan kallas ett ljudsamtal . Sådana här små fraser som kommunicerar med varandra finns ju i all musik.

 

Ett ljudsamtal med två krummelurer

 

Ett sätt att få det att hänga ihop när man hittar på musik och kombinerar pulsmedvetenheten med kommunikationen är att leta efter små rytmiska mönster, som man upprepar och varierar ett tag. Var och en använder alltså kortare eller längre små mönster, som man blandar med varandra, fyller i , svarar och låter sej påverkas. På så sätt är det lättare att både känna en stadig puls och lyssna på varandra och helheten.

 

Ett litet jam med två krummelurer

 

Med naturtonsflöjter som Krummeluren och Stavflöjten kan man spela ihop med vilka instrument som helst. En del toner är inte samma som ”pianotonerna”. Det innebär, att det uppstår lite bluesiga toner och klanger här och var. Här är till exempel en experimentell snutt med krummelur och blockflöjt.

Krummelur + blockflöjt


Det går bra att ackompanjera Låtas instrument med ackordspel på gitarr eller piano. Eftersom Krummeluren inte kräver några händer kan en gitarrist faktiskt vid behov till och med ackompanjera sej själv. Man håller då fast flöjten runt armen och axeln när man spelar. Se bilden.

 

Krummelurspel med eget gitarrkomp

 

Stavflöjten kan med lite övning fås att frambringa lika många toner som Krummeluren. Här tillsammans med ett försiktigt prövande på cello.

Stavflöjt och celloknäppande

Träspelet är utmärkt för ett rytmiskt samspel, där man ger sej tid att låta ljudbilden långsamt förändras, medan man lyssnar sej in i helheten. Här ett par olika treminuters jam med två deltagare.

Träspelsjam 1
Träspelsjam 2

 

Med Enhandsblockflöjten kan man spela ”vanliga” melodier med en hand. En fantastisk möjlighet om man bara kan eller vill bruka den ena handen, men ändå spela hela melodier. Här hör ni ett försök att spela ”Nu grönskar det” med gitarrkomp.

Enhandsblockflöjt med gitarrkomp

 

Mer om att spela på instrumenten och hur de fungerar finns i de handledningar och bruxanvisningar som följer med.

UPP        TILL BUTIKEN