Låtas manifest

Vad vi vill och gör och varför

Vi är omgivna av musik. Vi möter den när vi söker upp den och i bakgrundsmusik i allt fler miljöer. Och om vi vill kan vi höra den i ljuden omkring oss, i fågelsången, i vindens sus och rulltrappans rytmiska slamrande. Och inte minst i tystnaden, där vi lyckas finna den i dagens samhälle. Det handlar om ljud, det handlar om lyssnande, och det handlar om kommunikation. Musik är ett kommunikationsmedel för alla. Vi har alla den med oss i kroppens pulser och rytmer, i röstens melodier och klanger.  Den ”färdiga” musiken bygger på dessa beståndsdelar, och vi kan alltid återvända till dem. Och vi kan använda dem i en kreativ ljudlek där alla får plats.

Några utvecklar speciella förmågor att göra musik och bjuder på dem för oss andra, till inspiration och härliga upplevelser. Men alla har möjlighet att använda musiken, för sej själva och tillsammans med vänner. Alla kan ha glädje av att gå till musikens grunder, att upptäcka den från början. Låta vill hjälpa er med det.

I sidans webbutik kan du se, höra och beställa instrument som är lätta att hantera och låter bra, nyuppfunna av oss eller från annat håll. Samt roliga ljudeffekter och ljudleksaker för olika sammanhang. Allt är utvalt för att det låter bra, vi har inte leksaker som ser ut som instrument men inte går att spela på. Här finns också beskrivningar på egna enkla musikinstrument att bygga själv/a och att pröva er fram på.

VI träffar er också gärna. Samla till exempel några där du finns (i skolan eller förskolan, i kvarteret eller byn, eller på en arbetsplats till exempel) till en kurs med oss i musikskapande från grunden, kanske med instrumentbygge.  Utställningen Ljudmakeriet med massa exempel på instrument man kan bygga själv, lekfull ljudpedagogik och en platsbyggd spelbar ljudinstallation kommer gärna till din kommun, institution, galleri eller liknande. Eller engagera oss för en show som tar er på upptäcktsfärd i ljudens och musikens värd.  Vi vänder oss till barn och vuxna. Ljudvana och ovana. Oavsett olika fysiska eller mentala hinder. Välkommen till Låta!

Kreativitetsfrämjandet- sedan 1970-talet – Go with us!

UPP      TILL BUTIKEN