Beskrivning
Hör flöjten.
Medeltidsaktigt:
Försök till Nu grönskar det:
Enhandsflöjter eller enhandsblockflöjten är en typ av flöjt, som förekommer i en del folkmusikkulturer, och den förekom också hos trubadurer i medeltidens Europa. Finessen med flöjten är att man kan spela en vanlig skala med en hand. Den medeltida varianten kallas tabor pipe och trubadurerna brukade spela en liten handtrumma med andra handen. Flöjtens skala fås med hjälp av endast tre fingerhål. Man använder tummen för ett hål på baksidan, och pekfingret och lillfingret för de två andra hålen. Man håller den mellan långfingret och ringfingret, vilket möjliggör att ta toner med alla hålen öppna.
Den finns i högerhands- och vänsterhandsvariant i tonarterna C och F
Man får tonerna genom att dels täcka hål med fingrarna, dels blåsa olika hårt. Flöjten är som synes mycket lik en Stavflöjt, men utnyttjar endast delvis dennas teknik med att blåsa olika hårt. Man kan säga att man fyller ut luckorna i Stavflöjtens nedre tonförråd med att använda fingerhålen, så man får en diatonisk skala (motsvarande pianots vita tangenter). Genom att halvtäcka hål kan man också få toner mellan tonerna i den ”vanliga” (diatoniska) skalan.
Enhandsblockflöjten har varit lösningen på mångas fingermotoriska problem med flöjtspel. Funktionshindrade med endast en fungerande hand har haft glädje av att kunna spela tillsammans med ”vanliga” blockflöjter.
(Välj variant för att se vikt och dimensioner.)