Enhandsflöjt av blockflöjtstyp

245 kr inkl moms

Med denna flöjt kan man spela en vanlig skala med en hand. På medeltiden brukade trubadurer spela en liten handtrumma med andra handen och i dag är den särskilt bra även för personer med funktionsvariationer som rör handmotorik för ena handen. Flöjtens skala fås med hjälp av endast tre fingerhål. Man får tonerna genom att dels täcka hål med fingrarna, dels blåsa olika hårt. Den finns i högerhands- och vänsterhandsvariant i tonarterna C och F. C-flöjten har c:a 60 cm från mun till lillfingerhål, F-flöjten har 45 cm.

Artikelnr: 105 Kategori: Etikett:

Beskrivning

Hör flöjten.

Medeltidsaktigt:

Försök till Nu grönskar det:

 

Enhandsflöjter eller enhandsblockflöjten är en typ av flöjt, som förekommer i en del folkmusikkulturer, och den förekom också hos trubadurer i medeltidens Europa. Finessen med flöjten är att man kan spela en vanlig skala med en hand. Den medeltida varianten kallas tabor pipe och trubadurerna brukade spela en liten handtrumma med andra handen. Flöjtens skala fås med hjälp av endast tre fingerhål. Man använder tummen för ett hål på baksidan, och pekfingret och lillfingret för de två andra hålen. Man håller den mellan långfingret och ringfingret, vilket möjliggör att ta toner med alla hålen öppna.

Den finns i högerhands- och vänsterhandsvariant i tonarterna C och F

Man får tonerna genom att dels täcka hål med fingrarna, dels blåsa olika hårt. Flöjten är som synes mycket lik en Stavflöjt, men utnyttjar endast delvis dennas teknik med att blåsa olika hårt. Man kan säga att man fyller ut luckorna i Stavflöjtens nedre tonförråd med att använda fingerhålen, så man får en diatonisk skala (motsvarande pianots vita tangenter). Genom att halvtäcka hål kan man också få toner mellan tonerna i den ”vanliga” (diatoniska) skalan.

Enhandsblockflöjten har varit lösningen på mångas fingermotoriska problem med flöjtspel. Funktionshindrade med endast en fungerande hand har haft glädje av att kunna spela tillsammans med ”vanliga” blockflöjter.

(Välj variant för att se vikt och dimensioner.)

Ytterligare information

Vikt 0,070 kg
Dimensioner N/A
flöjtens tonart

C, F

vilken hand?

höger, vänster