Krummeluren

245 kr inkl moms

Krummeluren kan beskrivas som en extra lång (135 cm), böjlig blockflöjt utan fingerhål, där den nedre delen utgörs av en flexibel slang. Flöjten är en övertonsflöjt eller naturtonsflöjt, som ger ett tiotal olika toner genom att man blåser olika hårt , och den ger ljud när man blåser mycket svagt. Tonerna är så kallade naturtoner.

Här en demonstrationsvideo  (längre ner ser ni två femåringar som jammar):

Artikelnr: 101 Kategori: Etiketter: ,

Beskrivning

Här hörs Krummeluren, en lång övertonsflöjt, med ackompanjemang:

 

Krummeluren har kommit till världen! En ny flöjt. Extremt lättspelad, hållbar, och med bra ljud. Något att upptäcka och utveckla musiken i sej själv med. Mycket lätt att komma igång med, samtidigt som den bjuder många möjligheter att upptäcka successivt.

Det finns många målgrupper, om man överhuvudtaget ska prata så: Barn tycker den är jättekul. Många som räknat sej som omusikaliska har till sin förvåning fått fram melodier direkt. Funktionshindrade med något handikapp som hämmar motoriken får särskild glädje av flöjten. Och ljud- och musikproffs erbjuds ett nytt instrument med många möjligheter.

 Krummeluren kan beskrivas som en extra lång (135 cm), böjlig blockflöjt utan fingerhål, där den nedre delen utgörs av en flexibel slang. Flöjten är en så kallad naturtonsflöjt eller övertonsflöjt , som ger ett tiotal olika toner genom att man blåser olika hårt , och den ger ljud när man blåser mycket svagt. Tonerna är så kallade naturtoner. Klicka på bilden, så får du höra hur den kan låta utan komp.

Liknande långa blåsinstrument utan fingerhål eller förlängningsbyglar är näverluren och äldre fanfartrumpeter, instrument som dock kräver en annan och svårare anblåsningsteknik. Liknande övertonsflöjter hittar man också i en del folkmusik från olika länder, men en exakt motsvarighet till Krummeluren är nog svår att finna. Hör av er om ni sett någon.

Konstruktionen är mycket robust. Den är en hantverksprodukt, gjord helt i hållbar plast (exklusivt uråldrigt biologiskt material) 🙂 och klarar t.ex. att sköljas av. Den finns i tre färger, gul,svart med glitterkorn och en liten mängd grön-gulstripiga.
Flöjten kan vecklas ut eller användas ihopknuten, utan att tonegenskaperna ändras. Med den utvecklade flöjten kan man kan hitta på olika knep, till exempel spela svagt intill örat på sej själv eller någon annan.

 Flöjtens läge får betydelse om man häller lite vatten i slangen som man låter röra sej upp och ner medan man blåser, eftersom den då fungerar som en sluten pipa vars längd varieras. Då kan man i princip få alla tänkbara toner ur flöjten. Och roliga glidande toner. Hör ett exempel här.

 

Krummeluren är enklast att hantera i hopknutet skick. Den är då lätt att greppa med en eller två händer. Ett specialtrix för den vane att öva på: Med slangen hopknuten kan man trä flöjten över armen, och på så sätt hålla fast den där, medan man spelar den tillsammans med t.ex. piano eller gitarr – ganska kul faktiskt. Hör här:

 

Och se och hör hur ett par femåringar spelar ihop på krummelurer med komp – det är första gången de hanterar flöjterna.

 

Till flöjten hör en handledning, som beskriver mer i detalj hur Krummeluren fungerar, och ger några tips hur man kan använda den när man spelar flera ihop.

Och här kommer några pr-citat om Krummeluren,

Att man får ut så mycket, med så lite ansträngning! (Caroline Wrangel, Habiliteket, Täby.)

Ett lyft för självförtroendet. (Tom Enström, ’omusikalisk’, Ljusterö)

Grabben har en sådan i särskolan och där fungerar den jättebra. Vi använder den för att lära honom att blåsa. Han börjar så smått att förstå sammanhanget mellan sina utblåsningar och ljudet som uppstår. Det som gör den så bra för honom är att det krävs så oerhört lite utblås för att få ett ljud. (Kjell Malmqvist, pappa, Stockholm)

They are wonderful, very relaxing to play. (Liz Goodwin, head of Flutewise, organisation for flutists) ”

 UPP
TILL BUTIKEN

 

Ytterligare information

Vikt 0,420 kg
Dimensioner 135 × 3 × 3 cm
färg

bronsfärgad, gul, gul- och grönstripig, silverfärgad, transparent